Entrevista Coanegra
Entrevista Coanegra

Entrevista Coanegra

Quan va néixer Coanegra i quins van ser els seus impulsors?

L’any 2011, un grup de persones de Marratxí, Santa María i Palma, pagesos i consumidors, que estàvem preocupats per a poder accedir a aliments sans i de proximitat i que veiem el camp mallorquí cada vegada més abandonat, ens ajuntarem per a muntar la primera cooperativa de pagesos i consumidors i li vàrem posar el nom de Coanegra, en referència al torrent de Coanegra, que discorre pels tres termes municipals.

Vàrem decidir obrir una botiga en es Figueral, amb el lema «Menjar sa a un preu just».

Què distingeix a Coanegra de la resta de competidors del mercat?

Principalment els nostres principis, que és reflecteixen en els productes que oferim: el que nosaltres produïm en els nostres horts, és ecològic certificat, i el que no tenim capacitat de produir, sempre que sigui possible, que sigui producte local procedent de petites explotacions agrícoles.

Entre altres productes diferencials, tots els dijous disposam de diferents varietats de pa ecològic.

Quina és la vostra capacitat de producció agrícola i de recuperar nous conreus?

Hem recuperat un hort s Son Barca, Santa Maria, de més de tres hectàrees.

Ens hem dedicat especialment al cultiu d’hortalissa de temporada i aquest any passat hem fet una sembra de fruiters, que encara no han començat a donar fruit.

Ens hem ajuntat amb altres pagesos que estan en procés de certificació ecològica dels seus horts.

Com és el vostre funcionament respecte a la producció i venda de productes frescs?

El que nosaltres produïm és hortalissa ecològica certificada i, la resta de producte fresc, es gaire bé sempre de Mallorca, procedent de producció tradicional.

A la botiga també oferim fruita i altres productes frescs ecològics i el producte elaborat és majoritàriament ecològic .

Creus que la societat és conscients del valor ecològic dels vostres productes, que pagau un preu just als pagesos?

Els valors que nosaltres defensam, com diu el nostre lema «Menjar sa a un preu just», significa respecte al medi ambient, salari just pels pagesos i preu just per els consumidors. Som una cooperativa sense ànim de lucre. Hi ha un sector de la població, potser encara minoritari, que comparteix aquests valors, i ho demostra cada dia amb els seus hàbits de consum.

Creu que la gent ara cerca més productes de proximitat, de quilòmetre zero?

Pens que cada vegada hi ha més gent que, si pot, tria producte local. Sobretot quan l’ha provat i comprova la diferència de gust i de propietats.

Quin és el vostre perfil de client?

El perfil dels nostres clients es molt variat, però destacaria parelles joves amb fills petits i gent major. Cadascun pot ser per motius diferents.

Què demanaries a les administracions per afavorir als comerços com el teu, més aferrats al territori i als productes d’aquí?

Malgrat moltes campanyes institucionals de publicitat, s’hauria de reforçar més la producció i el comerç local amb mesures efectives i ajudes directes.

Apart de tots els beneficis de salut i de la importància de revaloritzar el camp mallorquí com equilibri de la economia i diversificació del sistema productiu, el petit comerç crea unes relacions de veïnatge i de trobada social que cap gran superfície  pot oferir. Crec que és molt important per a la cohesió social d’un poble.

Quanta de gent fa feina a Coanegra i quins són els horaris?

A la botiga hi fan feina dues persones i l’horari és de dilluns a dissabte de 10 a 14 h.  i els dijous  de 10 a 18 h.

La botiga està en Es Figueral a sa rodona que va cap a Sa Cabaneta  i Pòrtol.

Com vos ha afectat la pandèmia durant aquests dos anys? Heu notat canvis en els clients?

Hi va haver moments molt durs  que ens varen obligar a fer molts de canvis, des d’horaris, forma de fer les comandes, etc. Desprès dels moments més durs de la pandèmia, molta gent ha tornat a la seva rutina de sempre.

Quin tipus d’activitats i tallers desenvolupau?

Hem fet diferents activitats: jornada de portes obertes a l’hort, tallers de cuina amb productes locals, jornada d’intercanvi de productes de segona mà, Dia de la Dona, Espai gratuït d’intercanvi de llibres, Dia del Llibre…

Com us heu adaptat a les noves tecnologies a la botiga online?

Volem fer arribar el projecte de Coanegra al màxim de persones per aquest motiu estam presents a Twitter, Facebook i Instagram. A més, per a fer comandes online, es pot fer servir la botiga online (botiga.coanegra.com) o també es poden fer comandes per whatsapp en el número 672 20 48 67.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.